Brandsmaberichten 7, 22 april - 6 mei

Brandsmaberichten  7

 

www.titusbrandsmaparochie-amstelveen.nl

www.rkamstelland.nl

 www.kerkenamstelveen.nl

 

Periode 22   april  -  6 mei

 

28 april : Vijfde zondag van Pasen. Oosterse Kerken. Iconenwijding.

Zaterdag 17.00 uur        Eucharistieviering         C. Bartels

Zondag   10.15 uur       Eucharistieviering         C. Bartels

 

Op deze zondag van de Oosterse kerken worden de iconen gewijd die onder leiding van Cees Bartels door cursisten geschilder of geschreven zijn. Iconen zijn niet zomaar afbeeldingen van Christus Maria, van engelen en heiligen. Ze zijn gestandaardiseerde afbeeldingen zoals wij, mensen, ons de hemelbewoners denken. Zij zijn vensters op de eeuwigheid. Een icoon brengt ons in direct contact met ‘de wereld van het goddelijke, van God”. We zien in een icoon iets van de hemelse heerlijkheid. In de evangelielezing uit Johannes lezen we dat God in de Mensenzoon wordt verheerlijkt en de Mensenzoon in God. Jezus is de ware Icoon van de Vader en de Vader beeldt zich uit in de Zoon.

U bent van harte welkom deze sfeervolle viering mee te beleven.

 

5 mei : Zesde zondag van Pasen

Zaterdag 17.00 uur        Eucharistieviering         T. Buitendijk

Zondag   10.15 uur       Eucharistieviering         T. Buitendijk

 

In de lezingen van deze zondag wordt ons de Helper, de Heilige Geest beloofd. De Geest zal de beweging van Jezus leiden. Dat betekent dat de gemeenschap nooit zal verstarren tot een kerkelijk instituut dat stijf staat van wetten en geboden. Iedere keer zal de Geest ons verrassend nieuwe inzichten geven en mogelijkheden openen. Dat lezen we deze zondag in de eerste lezing uit de Handelingen van de Apostelen. Al heel vroeg in de Jezusbeweging kwam er een conflict. Zijn we een groepering binnen het joodse geloven en moeten we mensen die toe willen treden vragen de Joodse wetten te onderhouden? Of zijn we een wereldwijde beweging waarin alle oprechte Godzoekers die zich tot Jezus aangetrokken mogen voelen, een plaats mogen hebben? Worden we een puur joodse gemeenschap? Of een gemeenschap waarin Joden en niet-Joden samen de God van Israel die de God van Jezus is, belijden, eren en trachten na te volgen? De discussies waren hard en fel. Toch komt er een mooi compromis. Dat begint met de fraaie zin: “De Heilige Geest en wij apostelen, hebben besloten u geen zwaardere lasten op te leggen dan strikt noodzakelijk is.” Met zo’n zin zouden alle bisschoppelijke brieven kunnen beginnen. Aan dat zogenaamde apostelconcilie hebben wij het te danken dat we toegang hebben tot de joodse bijbel, het geloof van Jezus zelf, en aan de Jezusbeweging die kerk is geworden.

 

Woensdag 1 mei 19.00 uur : Ouder worden en spiritualiteit.

Bijeenkomst van Karmelstroom

Karmelstroom is een beweging in Amstelveen waar mensen die geïnteresseerd zijn in karmelitaans leven samenkomen. Deze avonden beginnen om 19.00 uur met een korte viering in de kapel. Daarna drinken we een kopje koffie ter ontmoeting en begroeting. Om 20.00 begint de inleiding waarna een gesprek volgt. Wie wil kan daarna nog een glaasje fris drinken. Uiterlijk 21.30 uur zijn we klaar.

Op 1 mei zal pater Tjalling van Balen OCarm de inleiding houden. Hij is prior van het Karmelklooster in Zenderen waar onze oudere medebroeders wonen. Ook al eerder heeft hij zich met deze thematiek bezig gehouden in de School voor Spiritualiteit.

Als je ouder wordt en je veel levenservaring hebt opgedaan, gaat je geestelijk leven veranderen. Er is minder aandacht voor de toekomst, maar meer tijd om te genieten van wat je hebt ontvangen. Dankbaar terugblikken! Ook dienen nieuwe thema’s zich aan: hoe om te gaan met het naderend levenseinde en de troost van het geloof. Het geestelijk leven van ouderen verjongt en vernieuwt zich. Ook als oudere kun je een nieuwe mens worden. Graag opgave bij pater Cees Bartels, tel. 6419555.

Vrijdag 3 mei :  Filmavond in de Kruiskerk om 19.30 uur.

Film: Der Letzte Zug ( 123 minuten)

De film vertelt het verhaal van een aantal in Berlijn wonende Joden die naar Auswitsch werden gestuurd in 1943. De film is uitgekomen in 2006 en is een deels Duits/Tsjechische productie onder leiding van Joseph Vilsmaier en Dana Vávrová. Het mooie van deze dramafilm is dat er een verbazingwekkend realistisch beeld is geschetst van de werkelijkheid tijdens de tweede wereldoorlog. Er wordt niets geromantiseerd, en ook worden nergens doekjes om gewonden. Het hele verhaal speelt zich af in de treincoupé – eigenlijk een veewagen. Tussen de mensen ontstaan allerlei processen. Leiders en slachtoffers. Moedige en ontmoedigde mensen. Je ziet de menselijke grootheid en ook de menselijke kleinheid.

Tijdens de film wordt heel goed duidelijk hoe mensen het hadden wanneer ze vervoerd werden en wat de gevolgen waren van de behandelingen van de Duitsers. Nog voor de aankomst in het concentratiekamp Auswitsch is de helft van de passagiers al overleden van de dorst. Ook enkele ontsnappingspogingen bleken niet altijd goed uit te pakken en heeft vele joden het leven gekost. Toch zijn er ook mensen gered.

Het durven kijken naar zo’n film is ook een stukje solidariteit tonen met de Joden voor wie dit een harde werkelijkheid is geweest.

Welkom om 19.30 uur in de Kruiskerk

4 mei : Wandeling in de Kennemerduinen

naar monumenten van gedode verzetsmensen.

Organisatie Kleine Raad van Kerken Oost.

Vlak na de bevrijding in 1945 is in de duinen van Bloemendaal en Overveen een aantal massagraven ontdekt, waarin 422 gefusilleerde verzetsmensen begraven lagen. De meestevan hen vonden in de laatste maanden voor de bevrijding de dood. Onder hen Gerrit van der Veen en Hannie Schaft, de enige vrouw onder de gefusilleerden. Op sommige plaatsen zijn mensen groepsgewijs doodgeschoten, zoals de verzetsploeg die de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam had gepleegd en het bestuur van de joodse gemeente Haarlem. In 1949 zijn op 8 plaatsen grote gedenkstenen geplaatst. Wij maken een meditatieve wandeling door de duinen en gedenken hen die voor onze vrijheid gestorven zijn. Tijdens de wandeling staan we een ogenblik stil bij 2 van deze 8 stenen. Wij lezen een gedicht en leggen er bloemen neer. Het is een pittige wandeling van 9 kilometer. Goede wandelschoenen zijn nodig. Wij verzamelen zaterdag 4 mei om 9.30 uur in de Titus Brandsmakerk, Westelijk Halfrond 1. Na de koffie vertrekken we per auto naar Overveen. Halverwege de wandeling is er een zelfbedieningsrestaurant ”Parnassia” waar u een kop koffie, broodjes e.d. kunt kopen. ( Je mag daar geen eigen lunchpakket op eten.)

Opgave is nodig i.v.m. vervoer en plaatsen in de auto.

Opgeven bij: Tonneke van der Mede. Tel.020-6413388 of per mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

                        4 mei Avond van de Dodenherdenking

Organisatie Raad van Kerken Amstelveen/ Buitenveldert

Avondgebed in de Kerk van het Apostolisch Genootschap, Graaf Aelbrechtlaan 138-140 om18.30 uur, voorafgaande aan de Dodenherdenking in het Broersepark om 20.00 uur. Na het avondgebed lopen we in een stille tocht naar het Broersepark. Het kan ook zijn dat u het avondgebed voldoende vindt en u zich daartoe wilt beperken.

Deze herdenkingen blijven hun zin en betekenis houden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Kunnen we echt vrij zijn als andere volkeren nog in oorlog leven zoals bv. de bevolking van Syrië? Steeds meer jongeren komen om 20.00 uur naar het Broersepark. Dat is een verheugend teken. Om in de toekomst als goed mens te leven, moet je je geschiedenis kennen.

Thomas a Kempis, een “GLOSSY”waard?

Op 28 februari hield pater Rudolf van Dijk een boeiende inleiding over het beroemdste boek van de christenheid: De Navolging van Christus. Hij deed dat op zo’n aanstekelijke wijze dat een aantal toehoorders een exemplaar van de Navolging hebben gekocht. Toch is het lezen van de Navolging niet eenvoudig. Dat komt omdat wij gewend zijn door te lezen en (nog) niet zo makkelijk stil kunnen staan bij een paar woorden of een gedachte. Wij willen weten wat er staat en nemen geen tijd om te zien wat ons raakt. “Met een boekje in een hoekje” verkeren kost ons moeite. Je moet de Navolging niet lezen, maar bemediteren en je telken de vraag stellen: gaat het ook over mij? Bijvoorbeeld: “Niet aan iedere neiging die ons goed lijkt moeten we maar aanstonds toegeven en niet alles wat ons tegenstaat, moet ook maar meteen gemeden worden.” In onze maatschappij waarin je alles ‘hebben’ kunt, zien we ook dat er ondoordacht gebruik gemaakt wordt van veel goederen. Reclame wakkert de kooplust wel aan, maar wat doe je met spullen waar je niets aan hebt. Soms is Thomas a Kempis verrassend actueel.

Om smaak te krijgen in het lezen van de Navolging kan de “GLOSSY” Thomas ons goed helpen. Enkele mensen vertellen hoe het lezen van de Navolging hen richting geeft in hun leven. Je krijgt veel achtergrondinformatie. Je leert hoe anderen de weg van hun ziel gevonden hebben.

Het blad kost € 6,95. Het ligt bij boekhandel Venstra op de afdeling religie en levensbeschouwing. Zo’n blad kan je leven een nieuwe impuls geven.

In de geest van Thomas: “Niet direct naar de winkel gaan, maar je eerst voornemen: als ik het koop, ga ik er ook wat mee doen. “

 

Vijftig jaar Concilie en het Jaar van Geloof.

Er worden drie avonden belegd waarop we terugkijken naar het Vaticaans Concilie en vooruit kijken naar de toekomst van de kerk.

23 mei om 20.00 komt pater Loek Seeboldt in de Ontmoetingsruimte spreken over de liturgie. Twee vragen komen aan bod: Welke verworvenheden van het Tweede Vaticaans Concilie willen we niet opgeven? Hoe vieren wij liturgie als sacrale momenten van ons gelovig leven?

 

Liturgie betekent “werk van het (gelovige) volk”. Het gaat ons dus allen aan. We hopen velen van u te ontmoeten.