7 juni 2020, Drie-Eenheid

Drie-eenheid, 7 juni 2020

Exodus 34, 4b-6.8-9; 2 Kor. 13, 11-13; Joh. 3, 16-18

 

Alle eeuwen door hebben mensen zich een voorstelling gemaakt van het goddelijke, dat wat hun verstand te boven gaat. Vanuit een vaag vermoeden, vanuit een verlangen, vanuit hoop of vanuit vrees. Zo zitten wij blijkbaar in elkaar. Geconfronteerd met de macht en de schoonheid van de natuur of overweldigd door de onzekerheid van ziekten, zoeken we houvast en hoop in het leven.

Maar we weten uit de geschiedenis ook dat elke poging om definitief greep te krijgen op ons beeld van God tot mislukken gedoemd is. God blijft een mysterie, dat we slechts met eerbied kunnen benaderen. Kunnen we dan niets zeggen over God? De traditie van de kerk heeft zich altijd verlaten op de woorden van de Schrift en in het bijzonder die van Jezus zelf.

De lezingen van vandaag geven ons aanwijzingen. In het boek Exodus (eerste lezing) trekt God aan Mozes voorbij. Mozes mag Gods gelaat niet zien, want geen mens kan Gods gelaat zien en in leven blijven. Dan maakt God zich aan Mozes bekend als de Heer, JHWH, Ik zal er zijn voor jou. Een barmhartige en medelijdende God, groot in liefde en trouw.

Mozes valt op zijn knieën, en bidt: Heer, trek met ons mee. Zonder U lukt het niet. Wij zijn toch kostbaar in uw ogen. Vergeef ons onze zwakheden, wij zijn toch uw eigen bezit. Wij mogen er zijn voor God, ondanks alles.

En dan Johannes in het evangelie: God is liefde. Zozeer heeft God de wereld liefgehad, dat Hij zijn eigen Zoon heeft gezonden, opdat niemand verloren gaat. Wie in Hem gelooft, zal eeuwig leven hebben. God kwam niet om te oordelen, maar om te redden. Daartoe moeten we herboren worden uit de Geest. Wie leeft vanuit Jezus’ geest, vindt het ware leven. Bewaart de vrede, en de God van liefde en vrede zal met u zijn, zegt Paulus.

Jezus zag God als een Vader, geen strenge boekhouder die let op onze fouten, maar een liefdevolle Vader die op de uitkijk staat om zijn kind dat de weg kwijt was weer liefdevol te omhelzen. Jezus wist zich de geliefde Zoon (denk aan de doop in de Jordaan). Wie Mij ziet, ziet de Vader, zegt Jezus tegen Filippus. Wij mogen de nabijheid van God ervaren in de persoon van Jezus. In zijn dienstbaarheid aan de mensen zien wij een teken van Gods liefde. In Jezus kennen we God als een barmhartige God, die ten diepste wordt bewogen door onze pijn.

En na Jezus’ dood, verrijzenis en hemelvaart ontvangen zijn leerlingen de kracht van zijn Geest. Zij en wij mogen in zijn geest verder leven. Ook wij mogen ons geliefde dochters en zonen van de Vader weten. En we worden opgeroepen die liefde aan elkaar door te geven. In de wetenschap dat onze namen staan geschreven in Gods hand. Ik zal bij jullie zijn, je leven lang. En als ons leven ten einde loopt, mogen we erop vertrouwen dat de liefdevolle Vader ook voor ons op de uitkijk zal staan; dat Hij ons zal opvangen, voor goed.

Een troostrijke gedachte, ook als je ouder wordt en meer en meer moet inleveren. Het feest van de Drie-eenheid, God bestaat niet in volstrekte eenzaamheid, nee God is liefde. Hij lijdt met ons mee, om ons te bevrijden. En zo ook wij: wie gelovig wil leven, leeft altijd in relatie, gemeenschap. Waar vriendschap is en liefde, daar is God. Ubi caritas et amor, Deus ibi est. De heilige Drie-eenheid is bij uitstek het beeld van dit leven in liefdevolle relatie.

Dit horen we ook in de zin waarmee we onze viering altijd openen, ontleend aan de tweede lezing van vandaag: De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap van de heilige Geest zij met u allen. In een tijd die zozeer wordt overheerst door de coronacrisis, spreken wij aarzelend maar in godsvertrouwen uit, dat deze wereld niet verloren kan gaan, omdat zij in goede handen is.

Drie-eenheid, drie gestalten van God die ook iets zeggen over hoe wij onszelf idealiter zien. De vraag is: kunnen en durven wij ons te zien als geliefde zonen en dochters van de Vader, die ons oproept in de Geest van Jezus liefde en dienstbaarheid door te geven aan elkaar? Mensen die elkaar zegenen en bemoedigen in het kruisteken van Vader, Zoon en heilige Geest. Amen.

PLK